Onze nieuwste folder

Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

  • Je tuin,

    daar word je blij van... 

Welke tuinverlichting is geschikt?

(LED) spots zijn populair in de tuin. Maar hoe gebruik je ze? Haal het beste uit je haag, leiboom, plataan of grote boom met deze tips.

Tuinspots

Met (LED) tuinspots kun je grotere en hoge objecten sfeervol verlichten. Een buitenspot geeft een gerichte lichtbundel maar niet elke lichtbundel is hetzelfde. Het verschil zit ‘ m vooral in de hoek en de sterkte van de lichtbundel. Een lichtbron met een smalle lichtbundel geeft fel licht op een kleiner oppervlak. Dezelfde lichtbron met een brede lichtbundel geeft zachter licht over een groter oppervlak. Dan zijn er bovengrondse buitenspots die je in de grond prikt of met een grondplaat op een harde ondergrond monteert en er zijngrondspots die je kunt verwerken in bijvoorbeeld de bestrating.

Haag of heester belichten

Een haag wordt vaak gebruikt als wand of tuinafscheiding waardoor je deze maar vanaf één kant hoeft te verlichten. Als deze direct aan de bestrating grenst, kun je een grondspot in de bestrating verwerken zoals SENTINA ofFISH EYE. Deze armaturen hebben een draaibare lens die je vanaf de grond schuin op het te belichten vlak kunt richten. Grenst de tuinafscheiding aan een border, dan is buitenspot BIG SCOPE geschikt. Hiermee licht je van dichtbij een groter oppervlak uit.

Leiboom verlichten

Een leiboom of leilinde wordt vaak als afscheiding gebruikt om bijvoorbeeld inkijk in huis te voorkomen of een deel van de tuin, zoals een terras, af te scheiden. Deze boom heeft vaak een duidelijke zichtzijde en is vrij plat van structuur. Als het te belichten vlak zich een aantal meters boven de grond bevindt kun je bijvoorbeeld tuinspot  BIG SCOPE gebruiken die je schuin op de kruin kan richten. De brede lichtbundel verlicht de hele kruin. Wil je een deel van de kruin accentueren gebruik dan een buitenspot met smalle lichtbundel zoals SCOPE. Staat de boom in een border dan is het handig om de buitenspot op een Riser te plaatsen. Zo zorg je dat het schijnsel niet verloren gaat aan laag struikgewas.

Plataan verlichten

Een dakplataan wordt vaak gebruikt om privacy en/of schaduw te creëren en staat daardoor meestal centraal in de tuin. Als de bestrating onder de kruin van de boom doorloopt kun je een grondspot in de bestrating integreren. Zo belicht je de kruin van onder terwijl je er nog steeds gewoon onderdoor kunt lopen. Denk hierbij aan Integrated armaturen FLUX of NERO. Is er een border aangelegd bij de stam van de boom dan kun je ook een spot met een grondpen gebruiken zoals SCOPE. Het mooiste is als je de boom van minimaal twee zijden uitlicht om zijn diepte te benadrukken. 

Grote boom uitlichten

Een grote boom zoals een Eik of een Es heeft een flinke hoogte en kun je het beste uitlichten met een buitenspot als SCOPE of BIG SCOPE. Richt het schijnsel op de onderste helft van de kruin, dat geeft het beste resultaat. Het is aan te raden om de boom van minimaal twee zijden te belichten om zijn volume te benadrukken. Is er onder of rond de boom sprake van struikgewas, gebruik dan een Riser om de spot iets van de grond af te halen.

Tip! Wist je dat onze LED onderwaterspot SUB ook prima bovengronds te gebruiken is? Je kunt er heel goed kleine bomen mee uitlichten aangezien hij heel laag is, een stabiele voet heeft en een brede lichtbundel heeft.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinverlichting